EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Kategória: értékes ötletek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Ganyi Károlyt Üvegfiúként ismerik, mert annyira törékenyek a csontjai, hogy szinte minden mozdulat veszélyt jelenthet neki. Az egyik legfontosabb életcélja, hogy másoknak segítsen. Elképesztő életerő, motiváció, inspiráció rejlik Károlyban. Olvasd el a vele készült exkluzív interjút. 

EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Miért hívnak Üvegfiúnak, hogyan éled a mindennapjaidat?

Egy igen ritka, genetikai eredetű betegséggel születtem, melynek hétköznapi neve: üvegcsont betegség. Lényege, hogy a csontok fokozottan törékenyek, így akár egy erősebb köhögéstől, vagy egy rossz mozdulattól, enyhébb ütéstől is eltörhet gyakorlatilag bármim. Önálló életvitelre emiatt teljesen képtelen vagyok, szüleimmel élek és látnak el a mindennapok során, nagy szeretetben. Hatalmas élet-halál harcokon vagyunk túl a családommal, melyről írtam egy könyvet is, Üvegfiú – Csontkemény harc címmel (innen az Üvegfiú becenév).

A könyv 2016-ban jelent meg, mely bemutatja életutamat. Nekem sincs könnyű életem, ahogy egyetlen fogyatékkal élőnek sem, de az ebből adódott hátrányomat igyekszem jól használni. A segítésen túl a hobbim, a második hivatásom a számítástechnika, jelenleg is egy informatikai cégnél dolgozom részmunkaidőben, távmunkában, mint rendszergazda.

EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Honnan jött az ötlet az új oldalhoz?

Idén májusban csatlakoztam a Tündérlámpás Alapítványhoz, kuratóriumi tagként. Jó magam az általam létrehozott Tégy Jót!®-ot hoztam az Alapítványhoz, melynek működése megtetszett az Alapítvány többi tagjának, s valahogy adta magát, hogy akkor most hozzunk létre egy Kívánság Tündérek nevű oldalt is. Az oldal neve és küldetése az alapítványunk nevéből lett, én pedig egyszerűen leklónoztam a Tégy Jót!® megfelelő részeit. Így született a Kívánság Tündérek.

Hogyan tudjátok teljesíteni a kívánságokat?

Minden kívánságot előzetesen leellenőrzünk: a kívánság kérelemhez csatolni kell zárójelentést, emelt összegű családi pótlék határozatot, valamint megfelelő személyazonosító dokumentumokat is, hogy a pénzadományt szükség szerint megfelelően el tudjuk számolni. Ezután egy gyűjtés indul útjára, ahol a megfelelő célösszeg feltüntetésre kerül. Jelenleg például egy autista kislánynak gyűjtöttünk tabletre.

EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Milyen módon kapcsolódhatunk be a kívánságok megvalósításába?

Amennyiben az adott kívánságot anyagilag szeretnénk támogatni, az oldalon a TÁMOGATÁS összegre kattintva lehet adományozni. Választhatunk előre a megadott címletek közül, de egyedi összeget is beírhatunk, majd ezt követően azt kifizethetjük banki átutalással vagy PayPal-on keresztül is. De ezen túl várjuk a tárgyi vagy élmény felajánlásokat is, attól függően, hogy kinek mi a kívánsága. Ha például valaki tűzoltónak szeretne beöltözni, nem feltétlenül pénz kérdése, hogy teljesüljön az álma.

Neked milyen kívánságod lenne?

Az én kívánságom nem pénzen megvásárolható. Ha mindenképpen saját részre kellene kívánnom valamit, akkor csak annyit kérek, hogy a saját egészségi állapotom még legalább 100 évig engedje meg, hogy másoknak segíthessek.

Hol érhetjük el az oldalt, hogyan csatlakozhatunk a közösségetekhez?

A Kívánság Tündérek az alábbi oldalon érhető el: https://kivansagtunderek.hu/

Továbbá jelen vagyunk Facebook-on is: https://www.facebook.com/kivansagtunderek

EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Ismerhetünk a Tégy Jót!® kapcsán is, mi mindennel foglalkozol most?

A Tégy Jót!®-ot 2012. augusztusában indítottam útjára a https://tegyjot.hu címen. Ez az oldal azóta is töretlenül működik. Tartósan beteg, fogyatékkal élők és rákbetegségben szenvedő gyermekek fiatalok számára történik itt pénzadomány gyűjtés úgy, hogy minden támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül. Az alábbiakra folyik gyűjtés az oldalon:

  • Gyógyászati segédeszközök, melyeket a NEAK nem, vagy csak részben támogat. Pl: speciális kerekesszék, babakocsi, különböző ortézisek, stb…
  • Külföldön – esetleg itthon – végzett műtétek, terápiák, kezelések, melyet a NEAK nem, vagy csak részben támogat.
  • Leukémiás és egyéb daganatos gyermekek számára, sterilszoba kialakítása, megfelelő életkörülmények megteremtése.

Ezen túl útnak indítottuk az Add a hajad nevű haj adományozó oldalt is, ahol azon hosszú hajú hölgyek, esetleg urak, akik a nagy hajvágás mellett döntenek, felajánlhatják a hajukat rákos vagy egyéb olyan beteg gyermekek részére, akiknek paróka szükségeltetik. A parókát a Vendéghaj paróka Szalon készíti el a kis betegek számára.

EXKLUZÍV interjú: Ganyi Károly, az Üvegfiú másokon segít

Ezenkívül készülőben van „A Sport Mindenkié“ című oldalunk, melynek célja, hogy mindenkit, a maga lehetőségeihez, korlátaihoz mérten a sportolásra ösztönözzünk. Utóbbi projektünkben immár két nagyobb szabású rendezvényt is magunk mögött tudhatunk: A Nestlé Fitness FitBalance Arénára és a HCW - A Dicsőség Napja 2018 - Élő Pankráció Show -ra is elvihettünk jó néhány fogyatékkal élőt.


 

Milyen kívánságok érkeztek eddig, kiknek segítettetek már, vagy kiknek szeretnétek?

Mivel még nemrégen indultunk, ezért még csak egy kívánság érkezett be, amit úgy tűnik, már teljesítettünk is, de továbbra is várjuk a többit sok szeretettel!

Amit teljesítünk, az EGY kívánság, a teljesség igénye nélkül:

  • Szeretne valamit, amire régóta vágik (könyv, játék, belépőjegy, telefon, tablet)
  • Szeretne elmenni/eljutni valahová (rendezvény, cirkusz, állatkert, hajókázás, belföld- külföld)
  • Szeretne találkozni valakivel (sportoló, zenész, zenekar, színész)
  • Szeretne csinálni valamit (repülő gépet/versenyautót vezetni, rendőrautóba ülni, beöltözni tűzoltónak, pincér szeretne lenni)

A kívánságokat beérkezési sorrendben dolgozzuk fel és az Alapítványunknak felajánlott pénz- tárgy és személybeli adományokból tartjuk fent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, lehetséges, hogy egy kívánság teljesítése hamar megtörténhet, de az is lehet ez hónapokat vesz igénybe. Erről tájékoztatjuk az érintett családokat.

 

 

Major Zsuzsanna

Az interjú nem jöhetett volna létre, ha a KKV Marketing nevű facebook csoportban nem találkozom Károly egyik posztjával, és utána, Ő nem áll ilyen készségesen a rendelkezésemre. Köszönöm!

Vissza

Címkék : inspiráció, példakép, jótékonykodás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Major Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkeink: