Ne félj a szövegtől! #értékesötletek

Kategória: értékes ötletek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Félsz szöveget írni, mert attól tartasz, nem lesz elég jó. Nem bízol magadban. Nehezen találod a szavakat, vagy éppen tele vagy velük, de nem tudod megfelelően kiadni magadból őket. Semmi gond. 15 éve vagyok újságíró, van néhány értékes ötletem erre. 

Ne félj a szövegtől! #értékesötletek

1. Teljesen mindegy, hova készül a szöveged: a honlapodra, emailhez, posztolni szeretnél, vagy blogra írsz. Biztosan meg kell határoznod egyetlen célt az elején: Mit akarok a szövegemmel elérni, mi a célja? Ez lesz az a dolog, amire kifut. Lehet, hogy el akarsz adni valamit, lehet, hogy fel szeretnéd hívni valamire a figyelmet, de az is megeshet, hogy csak úgy, szórakoztatni, tanítani, vagy informálni szeretnél. Bármi is vezet, a lényeg, mielőtt leülsz írni, fogalmazd meg ezt a célt egyetlen mondatban, és írd fel magadnak. 

Az én célom most az, hogy segítsek szöveget írni azoknak, akiknek szüksége lehet más szolgáltatásomra is, vagy érdekelheti őket a most készülő szövegírás ötletkönyvem.

2. Megvan a célunk. Most tudnunk kell, mit szeretnénk elmondani. Ez is egyetlen, tömör, határozott mondat lesz. Írd fel, ez lesz a legfontosabb része a szövegednek.

Szövegtippeket adok vállalkozóknak, íróknak.

 Ötleteket adok szövegíráshoz

3. Van egy szuper ötletem arra, hogy ne gátoljon semmi! Ne görcsölj a címen, vagy a bevezetődön. Megírhatod az egész végén is! A lényeg: kezd el kibontani a szöveged. Megvan a mondatunk, most bővítsük ki. Válaszolj ezekre a kérdésekre: ki, mit, miért, hol, mikor, hogyan? Ezek egyébként a hír alapkérdései, de minden információtartalmú szöveg magja is egyben. 

Major Zsuzsanna hírmenedzser vagyok, ötleteket adok vállalkozóknak szövegíráshoz az értékes ötletek honlapon ebben a cikkben.

Ne félj a szövegtől! #értékesötletek

4. Ha ez is megvan, jöhet maga az írás. Ne parázz! Kezd el írni, amit csak szeretnél. Nyugodtan lehetnek benne félreütések, elírt dolgok, fogalmazási hibák. Semmi baj! A lényeg, hogy jöjjön ki, aminek ki kell jönnie. Később ráérsz javítani. 

5. Ha megvan, akkor határozzuk meg a szöveged hosszát. Egy átlagos olvasó egyetlen percet szán a  szövegedre, és általában mobilról olvas, ezért fontos, hogy ne legyen hosszú. Egy A/4-es oldalnyi szöveg tizenkettes betűmérettel még talán belefér, de a legjobb, ha nem léped túl a fél oldalt. A kevesebb van, hogy több. 

Ne félj a szövegtől! #értékesötletek

6. Rövidíts, egyszerűsíts. Minden olyan mondatot húzz ki, ami ismétel, nem ad új információt az előzőekhez képest. Húzz ki minden felesleges rizsát. Az egyszerűsítés, már nehezebb feladat. Itt jön az, amikor a mondatokat helyre tesszük. Fontos, hogy érthetőek legyenek, rövidek, tagoltak. Sok pont legyen benne, és kevesebb vessző. Azokat az összetett mondatokat, amiket le tudsz bontani több külön mondatra, bontsd szét. Ez könnyíti az olvasást, a megértést. 

7. A mondatokban a szavak sorrendje is nagyon fontos. Azt se felejtsd el: alany, állítmány, határozó, jelző. 

Mondat 1: A szállodába megérkeztünk, összevissza gyűrték a lepedőt  az emberek, látszott, és szanaszét volt minden, ilyen lehet az érzés, amikor nincsenek a megfelelő helyükön a megfelelő szavak, pedig annyira logikus lenne, neked is. 
Mondat 2: Megérkeztünk a szállodába. Látszott: az emberek összegyűrték a lepedőt. Minden szanaszét volt. Ilyen érzés lehet, amikor a szavak nem a megfelelő helyükön vannak. Pedig  neked is, annyira logikus lenne. (alany-ki, állítmány-mit csinál, minden más ezután...)

Ne félj a szövegtől! #értékesötletek

8. Írtsd ki a felesleges szavakat. Nem kell a sok is, és, hogy, és társai. Minden olyan mondatrész, amit ki tudsz húzni, és nélküle értelmes marad a mondat, felesleges. Kivele!

9. Javítsd ki a helyesírási hibákat! Ha van olyan szó, aminek az írásában nem vagy biztos, üsd be googlebe, vagy a helyesírási szótárat keresd meg. Picit több idő, de megéri. 

10. Olvasd fel hangosan a szöveged! Nagyon sokat segít a hibák kiszűrésében. Ha van időd, akkor tedd félre, és másnap ellenőrizd újra. Így a szövegvakságot is megúszhatod.

11. Ha kész vagy, írd meg a címed és a bevezetődet. Ebben segítségedre lehet az első pár pont, és ellenőrizd le, hogy arról szól-e az egész, amit felirtunk célként az elején. 

Miután mindennel megvagy, tegyél bele jogtiszta vagy saját képeket, tagold, hogy könnyen olvasható legyen. Kiküldted. Készülj fel lelkileg, nincs tökéletes szöveg. Nem baj, ha elírtál, félreütöttél valamit benne. Ha tudod, korrigáld, amint lehet, ha nem, hát Istenem, emberek vagyunk!

Készül az értékes ötletek szövegíráshoz letölthető füzetem. Ha szeretnél többet tanulni erről, akkor iratkozz fel minél előbb a CikkFigyelőre itt, és azonnal értesítést kapsz, amint elkészült. Legyél az elsők között, akik olvashatják, és tökéletesíthetik a szövegeiket, a konkurencia előtt. Ennél sokkal több piszkos tipp és trükk lesz benne, ami a hasznodra lesz majd. Ügyfélszerzéshez, cikkíráshoz, blogszövegekhez, honlapszöveghez, posztokhoz. Az olvasóid megértenek, és megszeretnek majd, bízni fognak benned, és szívesen vásárolnak tőled. 

 

Vissza

Címkék : szövegírás, könyv

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Major Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkeink: